Ziektes van de liguster

Ziektes van de liguster

Hoe sterk en robuust de liguster ook is, ze is zoals vrijwel alle haagplanten vatbaar voor bepaalde ziektes. Maar wat doe je wanneer je merkt dat je liguster er niet goed bijstaat? Hoe weet je wat er aan je liguster mankeert en of hier een remedie tegen te vinden is? Op Ligusterhaag.com lees je over een aantal veelvoorkomende ziektes van de liguster en de symptomen waaraan je ze kunt herkennen. Natuurlijk geven we ook advies over hoe je je ligusterhaag kunt helpen om beter te worden. Want dat je liguster een ziekte oploopt, betekent nog niet dat zij niet meer te redden valt! Hopelijk kunnen wij je helpen je ligusterhaag weer gezond te krijgen.

Haagliguster kopen

Haagliguster

Gewone Liguster

Gewone Liguster

Wintergroene Liguster 'Atrovirens'

Wintergroene Liguster ‘Atrovirens’

 Bonte haagliguster

Bonte haagliguster

Soorten ziektes en symptomen

Om erachter te komen onder wat voor ziekte je ligusterhaag heeft opgelopen, moet je goed kijken naar hoe het blad eruit ziet. Zijn de topbladeren van de liguster rafelig en zitten er gaten in, dan is ze waarschijnlijk in bezit genomen door groene appelwantsen: kleine, heldergroene insecten die flink wat schade kunnen veroorzaken. Er zijn nog wel meer insecten die zich tegoed doen aan het blad van de liguster, zoals de ligusterpijlstaart. Zodra je merkt dat er gaten in je blad zitten of insecten in je ligusterhaag aantreft, moet je onmiddellijk tot bestrijding overgaan. Op internet en in tuincentra zijn genoeg bestrijdingsmiddelen voor haagplanten te koop, die allemaal erg effectief zijn tegen schadelijke insecten.

Soorten ziektes en symptomen van de liguster

Dankzij het feit dat de wortels van de liguster redelijk dicht aan de oppervlakte liggen, zijn ze vatbaar voor bepaalde schimmels, zoals Verticillium albo-atrum en Verticillium dahliae. De haag kan op sommige plekken uitdrogen en zal minder water en voedingsstoffen kunnen opnemen. Wat je het beste kunt doen is de oude grond afgraven en humus toevoegen aan de bodem, dat gaat namelijk de schimmel. Mocht dat niet helpen, dan zal je helaas de liguster moeten verwijderen en een nieuwe moeten planten, maar hopelijk hoeft het niet zover te komen. Andere schimmels zorgen ervoor dat er vlekken ontstaan op het blad. De takken met aangetaste bladeren kun je dan wegsnoeien.

Verdere adviezen voor ziektes van de ligusterhaag

Verdere adviezen voor ziektes van de ligusterhaag

Het is belangrijk dat je je ligusterhaag niet te veel water geeft, maar ook weer niet te weinig. Want als ze gezond is, dan zal ze ook minder vatbaar zijn voor ziektes. Voor meer informatie over veelvoorkomende ziektes van de liguster kun je het beste het internet raadplegen. Er zijn veel informatieve sites die zijn gespecialiseerd in haagplanten. Of ga langs bij een tuincentrum, waar je direct andere benodigdheden voor je ligusterhaag kunt aanschaffen. Voor meer informatie over de verzorging en het snoeien van ligusterhagen kunt u natuurlijk altijd op onze site terecht, wij zijn immers experts op het gebied van ligusters!