In de jaren zestig en zeventig werden een heleboel nieuwe woonwijken uit de grond gestampt. Er was een woningtekort in de steden en tevens was er behoefte ontstaan aan een rustigere leefomgeving, waar men genoeg ruimte had om comfortabel te kunnen leven. Daarom werden tuinen aangelegd, met ligusterhagen. De Ligustrum ovalifolium is namelijk één van de sterkste en makkelijkste haagplanten om te onderhouden. Voor- en achtertuinen zouden er met weinig moeite altijd netjes uitzien. Later werd de liguster vervangen door andere, wintergroene soorten, zoals de buxus en verschillende coniferen. Helaas zien we de Nederlandse tuinen tegenwoordig steeds meer ‘verstenen’. Tijd dus voor een pleidooi voor vergroening van de tuin, waarin de ligusterhaag een belangrijke rol speelt.
Haagliguster
Gewone Liguster
Wintergroene Liguster ‘Atrovirens’
Bonte haagliguster
Ligusterhaag in de tuin
’Verstening’ van de moderne tuin: steeds vaker kiezen mensen ervoor om tegels in hun voor- of achtertuin neer te leggen. Soms worden er nog wat plantenpotten neergezet, maar over het algemeen is de tuin een soort grijze, platte vlakte geworden. Voordeel: je hebt er weinig werk aan, je hoeft alleen af en toe de tegels schoon te spuiten. Nadeel: de tuin is geen tuin meer, maar een soort terras. De reden dat zoveel mensen ervoor kiezen om hun tuin te ‘verstenen’ is dat ze bang zijn dat ze aan een tuin vol planten te veel werk hebben. Wat ze zich niet realiseren is dat op deze manier de biodiversiteit in de Nederlandse tuinen verdwijnt, onder andere omdat vogels en andere dieren geen voedsel meer kunnen vinden.
Een liguster planten zou een oplossing kunnen zijn. Deze haagplant stelt weinig eisen aan de bodem en kan dus vrijwel overal geplant worden, zelfs in een stedelijke omgeving. Ze is semi-wintergroen, wat betekent dat ze bij strenge vorst een deel van haar blad verliest, maar anders blijft ze het hele jaar door mooi groen. Je kunt ervoor kiezen haar regelmatig te snoeien om haar een mooie, strakke haagvorm te geven, of haar niet zo vaak te snoeien, zodat er bloemen en bessen aan je liguster blijven groeien. Hier kunnen dan weer vogels en insecten van leven. Zo help je bijvoorbeeld ook dieren die het moeilijk hebben op dit moment, zoals bijen en vlinders.