De liguster is één van de meest populaire haagplanten en we denken dat ze deze positie ook niet snel zal verliezen. Liguster heeft namelijk een heleboel eigenschappen die haar zeer geschikt maken om in het Nederlandse klimaat geplant te worden. Het is een sterke, robuuste haagplant die wel tegen een stootje kan. Maar hoe moet je je ligusterhaag verzorgen, zodat ze er op haar mooist uit blijft zien? Op Ligusterhaag.com leggen we je graag uit hoe je je ligusterhaag gezond kunt houden. Een liguster kan zich goed aanpassen aan haar omgeving en is daarom vrij makkelijk te verzorgen, wat vooral voor beginnende tuiniers natuurlijk een voordeel is.
Haagliguster
Gewone Liguster
Wintergroene Liguster ‘Atrovirens’
Bonte haagliguster
Ligusterhaag verzorgen: het planten
Waar moet je op letten bij het planten? Kijk goed naar de plek waar je je ligusterhaag wilt gaan planten. Een liguster heeft flink wat zonlicht nodig, maar moet niet de hele dag in de volle zon staan, dat is slecht voor de wortels. We geven toe dat dit nogal ingewikkeld klinkt, maar ga er maar vanuit dat een plek in de halfschaduw de beste optie is, een plek waar niet de hele dag de zon schijnt dus. Tijdens het planten kun je mest of compost toevoegen aan de bodem, voor optimale groei. Dit is vooral handig wanneer je snel een hoge haag wilt hebben, om jezelf af te schermen van de buitenwereld.
Een liguster planten doe je in de periode november- half april. Graaf eerst een gleuf, waarbij je ervoor zorgt dat er genoeg ruimte is voor het wortelstelsel, zodat het niet verdrukt wordt. Vervolgens voeg je (eventueel) de mest of compost toe aan de bodem, je zorgt ervoor dat de ligusterstruik goed overeind staat en je vult de gleuf weer met aarde. Geef je liguster flink wat water, dit heeft ze in de beginperiode absoluut nodig. Ook hier moet je natuurlijk een balans zien te vinden, want van teveel vocht gaan de wortels rotten. Let dus goed op de grond rondom de liguster: als deze droog is, kan je water geven.
Liguster verzorgen: het snoeien
De liguster is een ontzettend snelle snoeier en heeft drie a vier keer per jaar een snoeibeurt nodig, terwijl bij de meeste haagplanten twee snoeibeurten per jaar al voldoende is. Tussen mei en september kan er gesnoeid worden, daarna heeft de liguster tijd nodig om zich te herstellen voordat de winterkou komt. Een aantal tips: snoei nooit op een zonnige dag, dan kan het blad namelijk verbranden. Draag altijd handschoenen tijdens het snoeien, vooral omdat de besjes die aan de liguster groeien giftig zijn! Gebruik scherp snoeimateriaal en snoei met de groeirichting mee, dus van boven naar beneden en van links naar rechts. De liguster kan dankzij haar snelle groei flink teruggesnoeid worden.