Liguster vermeerderen

Liguster vermeerderen

De meeste mensen die een liguster planten zijn gewoon tevreden als ze een ligusterhaag in hun tuin hebben staan die het goed doet. Sommige tuiniers zijn echter op zoek naar een wat grotere uitdaging dan het simpelweg in leven houden van hun haagplanten en willen zelf gaan kweken. Voor die tuiniers is dit de pagina. We leggen hier namelijk uit hoe je een liguster vermeerderen kunt. Dit doe je door liguster te stekken.

Haagliguster kopen

Haagliguster

Gewone Liguster

Gewone Liguster

Wintergroene Liguster 'Atrovirens'

Wintergroene Liguster ‘Atrovirens’

 Bonte haagliguster

Bonte haagliguster

Wat is stekken?

Als je een plant gaat stekken, betekent dat dat je een stuk van een tak van een plant afknipt en die opkweekt tot een nieuwe plant. Het afgeknipte stuk wordt een stek genoemd. Stekken kan in de zomer gebeuren (zomerstekken) en in de winter (winterstekken). De liguster wordt over het algemeen in de winter gestekt, maar kan ook in de zomer gestekt worden. Stekken is niet heel ingewikkeld, maar het heeft wel wat meer aandacht nodig dan het puur planten en laten groeien van een gekochte plant.

Hoe moet ik een liguster stekken? – Zomerstek

Hoe moet ik een liguster stekken? – Zomerstek

Een zomerstek wordt gemaakt van de halfhoutige toppen van de plant. Het moet een deel van een tak zijn die dat jaar gegroeid is. Neem een stukje van ongeveer 10-15 cm. Snij deze aan de onderkant schuin af, net onder een oog, en aan de bovenkant recht, net boven een oog. Het recht en schuin afsnijden is vooral handig voor jou, zodat je weet waar de boven- en onderkant zit. Haal de blaadjes van de onderste helft af en steek de stekken in een bak of potje. Het is handig om hier anti-schimmelmiddel aan toe te voegen, aangezien stekken zeer vochtig gehouden moeten worden. Dek de bak af met doorzichtig plastic en plaats hem op een schaduwrijke plek in de tuin. Houd in de gaten dat de stekken vochtig blijven. Na een week of 4 à 6 kunnen de stekken uit de bak in de tuin geplant worden.

Hoe moet ik een liguster stekken? – Winterstek

Hoe moet ik een liguster stekken? – Winterstek

Een winterstek wordt gemaakt van het houtige deel van de liguster. Ook hier neem je weer een stuk van 10-15 cm van en knip je het af op dezelfde manier als bij de zomerstek. Evenals bij de zomerstek is het handig de stekken te behandelen met schimmelwerend middel. De rest van de behandeling verschilt echter. Je kunt de ligusterstekjes nu bij elkaar binden en, jawel, in de koelkast leggen (maar niet in de vriezer! Ze mogen niet bevriezen) of buiten in een potje laten staan. Let er ook buiten op dat de ligusterstekjes niet bevriezen en dek het potje zo nodig af.

In de lente kun je de stekjes uit de koelkast of het potje halen en overplaatsen naar een kweekpotje. Wees niet teleurgesteld als de stekken nog geen wortels hebben: in de winter is de plant van nature in rust. De wortels groeien vanaf de lente wel. Zorg ervoor dat de stekken in de lente genoeg water krijgen (ook hier weer schimmelwerend middel toevoegen voor het beste resultaat) en verder komt het vooral aan op geduld.