liguster planten

Liguster planten

Met het kopen van een liguster is je haag natuurlijk nog niet geplant. Een liguster planten is geen ingewikkeld werk, maar het kan wel zwaar zijn. Daarom is het handig om goed voorbereid te zijn. Lees op deze pagina hoe het planten van een liguster of ligusterhaag in z’n werk gaat.

Haagliguster kopen

Haagliguster

Gewone Liguster

Gewone Liguster

Wintergroene Liguster 'Atrovirens'

Wintergroene Liguster ‘Atrovirens’

 Bonte haagliguster

Bonte haagliguster

Voorbereidingen

Wanneer een liguster geplant moet worden, hangt af van de vorm waarin je hem koopt. Ligusters met blote wortels of met een kluit plant je het beste in de winter, als de wortels in rust zijn. Let er wel op dat de grond niet bevroren mag zijn. Een liguster in een pot of kant-en-klaarhaag mag je het hele jaar door planten, maar ook hierbij moet je oppassen dat je niet in bevroren grond probeert te planten.

De liguster kan op bijna elke plek in de tuin wel groeien: in veel of weinig zon en op zware of lichte grond. Dat is mooi, want daardoor kun je zelf het ideale plekje voor je liguster uitzoeken. Graaf op die plek een gat waar alle wortels van de liguster in passen. Bij een plant met blote wortels is dit ongeveer 25 cm breed en 30 cm diep. Bij kluit- of potplanten moet je eerder denken aan 50 cm diep en 35 cm breed. Als je een haag gaat planten, kun je dezelfde maten aanhouden, maar in plaats van één gat, graaf je dan een sleuf. Om zeker te weten dat je recht gaat, kun je een lijntje spannen. Woel de grond in het gat of de geul goed los, zodat de wortels er weldra gemakkelijker groeien.
Het planten van een liguster

Het planten

Hoe je een liguster planten moet is niet heel mysterieus: zet hem in het gat en gooi de aarde terug. Let er wel op dat alle wortels goed onder de aarde verdwijnen. Die kunnen namelijk niet goed tegen direct zonlicht, waardoor de kans op uitval groter is als er nog wortels boven de grond uit steken. Je kunt wat extra tuinturf, of wortelgroeimiddel door de aarde die je terug gooit heen mengen. Zeker als de grond in je tuin van nature niet zo vruchtbaar is, is dit een goed idee. Let er ook op dat je de aarde stevig genoeg aandrukt zodat de planten niet kunnen bewegen, maar niet zo stevig dat de aarde ondoordringbaar wordt voor de wortels.
Liguster na het planten

En daarna

Na het planten is het belangrijk dat je de jonge ligusters meteen ruim water geeft. Je zou een soort dijkje kunnen maken rond de planten, zodat het water niet weg loopt. Het komt soms voor dat de planten de eerste paar weken niet overleven, bijvoorbeeld omdat de wortels beschadigd zijn tijdens het vervoer. Het is daarom aan te raden om wat extra ligusterplantjes te kopen en die op een andere plaats in de tuin te planten, als reserve. Zeker als je een ligusterhaag wilt maken, is dit een goed idee.