Liguster en beukenhaag

Liguster en beukenhaag

Er zijn ontzettend veel verschillende soorten haagplanten die geschikt zijn om in de Nederlandse tuin geplant te worden. Zo zijn er de Buxus sempervirens en coniferensoorten als de taxus en de Californische cipres, om maar een paar van de meest geplante soorten te noemen. Er zijn echter twee soorten die in veel opzichten op elkaar lijken: liguster en beukenhaag. De Ligustrum ovalifolium, de meest bekende ligustersoort en de beuk zijn inheems in de lage landen. Het zijn allebei solide, zelfvoorzienende haagplanten die zich goed kunnen aanpassen aan hun omgeving. Daarbij heeft de beuk zich vooral kunnen ontwikkelen met behulp van de mens. Toen de mens namelijk akkerbouw ging toepassen, kwam er ruimte voor de beuk om zich te verspreiden.

Haagliguster kopen

Haagliguster

Gewone Liguster

Gewone Liguster

Wintergroene Liguster 'Atrovirens'

Wintergroene Liguster ‘Atrovirens’

 Bonte haagliguster

Bonte haagliguster

Liguster en beukenhaag in de tuin

De beuk kan in het wild een hoogte van wel dertig meter bereiken, zoals je wel ziet wanneer je door een bos loopt. Zo groot zal ze in de tuin niet worden, maar toch is het nodig om haar regelmatig te snoeien. Ook de ligusterhaag moet goed bijgehouden worden, aangezien zij ontzettend snel groeit. Snoeien doe je voor de winter aanbreekt. De liguster is namelijk semi-wintergroen en verliest dus een deel van haar blad. De beuk is geheel bladverliezend. In de herfst worden de bladeren van de beuk bruin en uiteindelijk zullen ze eraf vallen. Snoei je liguster of beuk minstens twee keer per jaar. Snoei in de lente- en herfstmaanden.

Liguster en beukenhaag in de tuin

Naast het feit dat de liguster semi-wintergroen is en de beuk bladverliezend, zijn er nog enkele andere grote verschillen tussen deze twee haagplanten. De ligusterhaag kan in de meeste bodems geplant worden, terwijl de beuk toch wel een voorkeur heeft voor een niet al te vochtige zandbodem. Ook is de liguster goed bestand tegen vervuiling, bijvoorbeeld van uitlaatgassen en komt daarmee ook in een urbane omgeving goed tot haar recht. Een ander verschil is dat er van de beukenhaag twee soorten bestaan: de groene en de rode beuk. De liguster heeft geen variant met purper gebladerte. Net als de groene beuk verliest de rode beuk haar bladeren in de winter. Het nieuwe blad zal eerst groen zijn, maar later rood uitlopen.

Liguster of beukenhaag?

Liguster of beukenhaag?

Allebei de genoemde haagplanten, liguster en beukenhaag, zijn een waardevolle toevoeging aan iedere tuin. Waar jij voor kiest, hangt geheel van je eigen voorkeuren af. Wil je het hele jaar door beschut zijn tegen wind en weer, dan kun je beter kiezen voor een ligusterhaag. De beukenhaag hoeft echter minder vaak gesnoeid te worden, want ze groeit niet zo snel als de ligusterhaag. Voor beide hagen valt echter iets te zeggen. Voor de beginnende tuinier zijn het de beste haagplanten die er te krijgen zijn, omdat ze erg makkelijk te verzorgen zijn.