Geschiedenis van de liguster

Geschiedenis van de liguster

Ligusters zijn prachtige haagplanten. Het zijn volhouders, ijzersterke planten die zich aanpassen aan hun omgeving. Ze hebben een grote overlevingsdrang, lijkt het. Ligusters zijn behoorlijk winterhard en voelen zich in bijna iedere bodem wel op hun gemak. Het enige nadeel is dat ze semi-wintergroen zijn, wat betekent dat ze in de winter een deel van hun blad kunnen verliezen. Maar waar komt deze bijzondere haagplant vandaan, wat is haar verhaal? Hieronder een beknopt overzicht van de geschiedenis van de liguster. Er is helaas niet genoeg ruimte op deze site om de gehele geschiedenis te behandelen, maar wel om enkele hoogtepunten te noemen. Geniet van deze reis door de tijd!

Haagliguster kopen

Haagliguster

Gewone Liguster

Gewone Liguster

Wintergroene Liguster 'Atrovirens'

Wintergroene Liguster ‘Atrovirens’

 Bonte haagliguster

Bonte haagliguster

Vroege geschiedenis

Ligusters groeien over de hele wereld, maar de wilde liguster of gewone liguster (Ligustrum vulgare) is inheems in Nederland. De Romeinen hadden al door dat de liguster erg geschikt was om in hun tuinen te planten. De liguster heeft klein gebladerte, waardoor ze makkelijk strak gesnoeid kan worden. De Romeinen gebruikten hagen zoals de liguster en de buxus om tuinsculpturen van te maken. Ook in latere eeuwen werd er grondig gebruik gemaakt van ligusters om tuinen mee te versieren. In de 17e en 18e eeuw, bijvoorbeeld, waren geometrische en symmetrische patronen in de tuin helemaal de bedoeling. Alleen de allerrijksten konden zich dit natuurlijk veroorloven, vooral omdat zij de ruimte ervoor hadden. Experimenteren was het devies: hoe gekker, hoe beter.
Vroege geschiedenis liguster
In de 19de eeuw waren hagen nog steeds populair, maar nu begonnen ze de vorm aan te nemen van de hagen zoals we die nu kennen: strak en recht. Ze werden vooral toegepast als afscheiding of als inperking. De creativiteit werd ook ingeperkt: een praktische haag in plaats van een kunstwerkje. Met de ligusterhagen ging het natuurlijk niet anders.

20ste eeuw en het heden

In de jaren zestig en zeventig was er een woningtekort in Nederland. Bovendien was er bij veel Nederlanders de behoefte ontstaan om de steeds voller wordende steden te ontvluchten. Daarom werden er overal in het land nieuwbouwwijken uit de grond gestampt, nette huizen met tuinen. In die tuinen werden ligusterhagen geplant. Ligusters zijn immers redelijk zelfstandig en erg makkelijk te onderhouden, zelfs voor tuinleken. Maar omdat er dus overal in het land ligusters stonden, raakten mensen erop uitgekeken. Andere haagplanten, zoals de buxus en verschillende soorten coniferen, werden nu geplant.
20ste eeuw en het heden liguster
Gelukkig is de liguster nu weer helemaal in de mode, hoewel ze nooit helemaal uit de tuin is verdwenen. Alleen begint men haar positieve eigenschappen opnieuw te waarderen. Daar zijn wij natuurlijk maar wat blij mee! Op Ligusterhaag.com lees je alles wat je moet weten over de verschillende ligustersoorten. We hopen dat dat je zal overtuigen om ook een ligusterhaag in je tuin te planten!