Liguster als haag

Liguster als haag

De liguster is een echte haagplant en de meeste mensen zullen hem dan ook kopen en gebruiken als haagplant. Hoewel dit logisch klinkt, is het eigenlijk helemaal niet zo vanzelfsprekend. Geen enkele plant groeit namelijk van nature in haagvorm. Wat maakt de liguster nu zo populair als haagplant? Waarom is het een goed idee om de liguster als haag te gebruiken? En heeft de liguster ook nadelen als haagplant? Lees het hier.

Haagliguster kopen

Haagliguster

Gewone Liguster

Gewone Liguster

Wintergroene Liguster 'Atrovirens'

Wintergroene Liguster ‘Atrovirens’

 Bonte haagliguster

Bonte haagliguster

Liguster als haag: de voordelen

De liguster is een populaire haagplant om een aantal redenen. Hij kan lekker hoog groeien en is daarom prima geschikt als tuinafscheiding. Ook heeft deze plant een dichte groeivorm met kleine blaadjes. Dit betekent dat de liguster in de zomer een mooie zichtdichte haag vormt. Vogels zijn dol op die dichte structuur van de liguster en bouwen graag hun nesten tussen de takken van deze haagplant. Ook houden ze van de kleine besjes die in de zomer aan de liguster groeien. Lees hierover meer op onze pagina over ligusters en vogels.
Liguster als haag: de voordelen
De dichte groeivorm en de kleine blaadjes hebben nog een ander voordeel: de liguster kan gemakkelijk in een nette vorm gesnoeid worden, zonder dat er bladeren doorgeknipt hoeven te worden. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld de laurierkers, die er door zijn grote bladeren altijd een beetje rommelig uit zal zien. Wie dus op zoek is naar een zeer formele haag, is bij de liguster aan het juiste adres. Als laatste kunnen we ook nog noemen dat een ligusterhaag gewoon een charmant uiterlijk heeft. De licht gekleurde takken en lichtgroene blaadjes zorgen voor een mooi, zonnig aangezicht.

Een ander groot voordeel van de liguster als haagplant, is dat hij bijna overal wel kan groeien. Een liguster heeft geen specifieke eisen voor grondsoort of hoeveelheid zonlicht. De liguster kan prima in een schaduwrijke tuin groeien en overleeft zelfs vervuilde industrielucht. Het is dan ook niet voor niets dat de liguster vaak geplant wordt als haag in nieuwbouwwijken, in de buurt van industriegebieden of langs drukke verkeerswegen. De liguster is een prachtige haagplant voor elke tuin.
Liguster als haag: de nadelen

Liguster als haag: de nadelen

Natuurlijk heeft geen enkele haagplant alleen maar voordelen. Waarschijnlijk een van de belangrijkste nadelen van de liguster is dat hij niet volledig wintergroen is. Deze plant wordt meestal semi-wintergroen genoemd, wat betekent dat hij in de winter lang niet al zijn bladeren verliest, maar meestal wel wat dunner wordt. Houd er daarom als u een ligusterhaag heeft rekening mee dat hij in de winter niet volledig zichtdicht zal zijn. Hoeveel bladeren er uitvallen, verschilt per jaar en hangt af van de weersomstandigheden. Pas in de lente vallen echt alle bladeren eraf, die direct vervangen worden door nieuwe, frisse blaadjes.

Iets anders dat door sommige mensen een nadeel wordt gevonden aan de liguster is dat het een nogal klassieke plant is. Ook tuininrichting kent zijn modes en de liguster is nu eenmaal al erg lang een van de meest populaire haagplanten. Daardoor vinden sommige mensen hem ietwat oubollig.